Wet- en regelgeving rond een uitvaart

Wet- en regelgeving rond een uitvaart

Geplaatst door Mark Terlage

VEENENDAAL Mark Terlage is uitvaartverzorger. Samen met Carla, Klasine en Anneke helpt hij families het afscheid van een dierbare vorm te geven. Al direct na een overlijden worden nabestaanden bepaald bij allerlei wet- en regelgeving. Dat kan verwarrend zijn. Overweldigend zelfs. Met hun kennis en ervaring staat Marks team families warm en vakkundig bij.

,,Als iemand overlijdt, of dat nu thuis is of in een ziekenhuis of verpleeghuis, dan moet de dood worden vastgesteld door een arts”, vertelt Mark. ,,De arts stelt de verklaring van overlijden op waarmee bij de burgerlijke stand aangifte van overlijden wordt gedaan.”

,,De uitvaartondernemer vraagt met de overlijdensverklaring het noodzakelijke ‘verlof tot begraven of cremeren’ aan. De arts stelt ook een anonieme doodsoorzaakverklaring op die naar het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt gestuurd. Het klinkt allemaal erg ingewikkeld, maar die hele papierwinkel is voor ons haast dagelijkse kost.”

Zes werkdagen

,,Vroeger moest een uitvaart op zijn laatst vijf dagen na het overlijden plaatsvinden”, vertelt Mark. ,,De wet geeft tegenwoordig wat meer ruimte. Het is nu uiterlijk de zesde werkdag na de dag van overlijden. Het weekend en feestdagen tellen niet mee. Die extra ruimte is fijn als er bijvoorbeeld familie uit het buitenland overkomt.”

Mark adviseert families zelden om een uitvaart zo lang mogelijk voor zich uit te schuiven, hoe pijnlijk en verdrietig dat definitieve afscheid ook is. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat de conditie van het lichaam van de overledene achteruit gaat. ,,Op een bepaald moment is een familie er ook echt aan toe. Het is dan goed om die fase van het proces af te sluiten.”

Geen grafrechten

In de wet staat dat een graf de eerste tien jaar niet beroerd mag worden. Voor een graf op begraafplaats De Munnikenhof betalen de nabestaanden in eerste instantie voor dertig jaar grafrechten. Daarna kunnen de rechten telkens met tien jaar worden verlengd.

,,Maar als jouw familie een graf heeft op het oude deel van De Munnikenhof, dan is dat vaak een graf waar eeuwig durend grafrecht op rust. Je hoeft er dus niet meer voor te betalen. Als de drie lagen van dat graf ‘vol’ zijn, kunnen die resten worden ‘geschud’ en naar een vierde laag in het graf worden verplaatst. Er zijn dan dus drie begraaflagen vrij. Weinig Veenendalers weten dat, maar het kan een mooie oplossing zijn.”

,,Het kan vreemd voelen om zo praktisch bezig te zijn met je laatste rustplaats, maar het is de moeite waard om het bespreekbaar te maken”, besluit Mark. ,,Doe wat goed voelt, volg je hart. Wij vertellen je graag over de mogelijkheden.”

Heeft u vragen n.a.v. dit artikel?

Bel 0318-300725 of stuur een e-mail naar info@markterlageuitvaartzorg.nl.

Bron: De Rijnpost: De specialist

Terug naar overzicht meer informatie ontvangen

Laatste wensenboekje

Niet het meest leuke onderwerp, maar wel belangrijk om eens over na te denken.

Laatste wensenboekjeVraag hem nu kosteloos en vrijblijvend aan.Boekje aanvragen

Uitvaart verzorgen

Een uitvaart is een belangrijke bijdrage van het verwerkingsproces. Daarom is het vormgeven ervan iets wat met zorg moet gebeuren.

Meer informatie
Direct hulp nodig?

Ongeacht waar u verzekerd bent.

Terug naar boven