Volg vooral je hart, ook bij een afscheid

Volg vooral je hart, ook bij een afscheid

Geplaatst door Mark Terlage

[VEENENDAAL] Mark Terlage is uitvaartverzorger. Samen met Carla, Klasine en Anneke helpt hij families het afscheid van een geliefde vorm te geven. Ieder mens is uniek. Het kan niet anders dan dat ook elke uitvaart uniek is, vindt Mark. Die laatste groet moet passend zijn.

Buiten de lijntjes

Vanwege corona was eigenlijk niets de afgelopen jaren vanzelfsprekend. Dat gold ook voor het vormgeven van uitvaarten. Er mocht maar een beperkt aantal mensen bij het afscheid aanwezig zijn en handen geven was niet toegestaan. Uitvaartondernemers werden flink beperkt.  ,,Klopt”, zegt Mark Terlage. ,,Maar zoals altijd; waar een deur dichtgaat, staat een raam op een kier. De beperkingen gaven ook nieuwe, waardevolle mogelijkheden. We werden gedwongen buiten de lijntjes te denken en dat is nou precies wat wij graag doen. Het leverde vaak heel mooie, intieme momenten op.”

Huiskamer

Kan je een voorbeeld noemen, Mark? ,,Vorig jaar hebben we een uitvaart gehouden in de huiskamer van een overledene. Een groepje vrienden en familieleden nam in kleine kring afscheid van een geliefde. De sfeer was heel sereen, onbeschrijfelijk mooi. Ik voelde me haast vereerd dat ik daar op de achtergrond als regisseur aanwezig mocht zijn. Mensen hebben vaak een beeld van hoe een afscheid eruit hoort te zien. Wij moedigen ze aan om dat los te laten en vooral hun hart te volgen. Ook als volle uitvaart- of kerkzalen wél weer een mogelijkheid zijn, wil je misschien liever een intiem afscheid. Prima. Wij denken met je mee.”

BMW of muziek

Mark, Carla, Klasine en Anneke weten uit ervaring dat elke uitvaart anders is. Dat maakt het werk juist zo mooi. Mark: ,,Doe vooral wat goed voelt. Doe wat passend is. Maak ruimte voor de mooie herinneringen, een lach en een traan. Reed pa zijn hele leven BMW’s? Dan regelen wij een mooie BMW als uitvaartauto. Hield moeder van klassieke muziek? Misschien kan er live muziek gespeeld worden op de begraafplaats. Dat soort dingen. Hoe je terugkijkt op een afscheid heeft vaak met details te maken. Als die kloppen, helpt dat bij de verwerking van het verlies, dat geloof ik.”

Praat erover

Mark besluit: ,,Wij zijn het in onze cultuur niet zo gewend, maar het is best mooi om tijdens het leven al eens te praten over je eigen afscheid. Een geliefde verliezen is verdrietig, maar de dood hoort nu eenmaal bij het leven. Leg je wensen vast: begraven of cremeren, koffie of iets sterkers na afloop, muziek luisteren of zelf zingen, noem maar op. Het kan degenen die te zijner tijd jouw uitvaart regelen erg helpen. Dat wij mogen bijdragen aan een hoogstpersoonlijk laatste afscheid, dát geeft ons voldoening.”

Heeft u vragen n.a.v. dit artikel? Bel 0318-300725 of stuur een e-mail naar info@markterlageuitvaartzorg.nl.

Bron: De Rijnpost: De specialist

Terug naar overzicht meer informatie ontvangen

Laatste wensenboekje

Niet het meest leuke onderwerp, maar wel belangrijk om eens over na te denken.

Laatste wensenboekjeVraag hem nu kosteloos en vrijblijvend aan.Boekje aanvragen

Uitvaart verzorgen

Een uitvaart is een belangrijke bijdrage van het verwerkingsproces. Daarom is het vormgeven ervan iets wat met zorg moet gebeuren.

Meer informatie
Direct hulp nodig?

Ongeacht waar u verzekerd bent.

Terug naar boven