Moet ik in een kist begraven worden?

Moet ik in een kist begraven worden?

Geplaatst door Mark Terlage

De Wet op de lijkbezorging verplicht nabestaanden niet om een overledene te begraven of cremeren in een kist.

Toch wordt er vooral bij cremeren wel een voorkeur aangegeven om een kist te gebruiken. Zonder iets waar een lichaam op of in ligt, kun je het lichaam niet in de oven schuiven want na enkele dagen is de lijkstijfheid, ook wel rigor mortis, weer verdwenen. Een slap lichaam laat zich moeilijk of niet in een crematieoven schuiven. Er zijn ook crematoria die een overledene zonder kist niet accepteren. Informeer van te voren bij het gewenste crematorium wat mogelijk is.

Wat zijn de regels?

De wetgever schrijft niet voor dat een kist verplicht is, maar er zijn wel regels voor het omhullen van het lichaam tijdens de begrafenis of crematie. Een overledene moet hygienisch vast kunnen worden gehouden voor het vervoer naar het graf of de invoer in de crematieoven. Hiervoor kan men gebruik maken van een lijkwade of een lijkhoes (een hoes waar een lichaam in kan). In Nederland moet een lijkhoes biologisch afbreekbaar zijn. Daarnaast kan het lichaam geplaatst worden op een draagplank. Nabestaanden kunnen ook gebruik maken van een lijkbaar om de overledene te vervoeren. Net als bij de kisten gaat ook hier op dat de lijkwaden en baren er zijn in vele verschijningsvormen.

(Bron: uitvaart.nl)

Terug naar overzicht meer informatie ontvangen

Laatste wensenboekje

Niet het meest leuke onderwerp, maar wel belangrijk om eens over na te denken.

Laatste wensenboekjeVraag hem nu kosteloos en vrijblijvend aan.Boekje aanvragen

Uitvaart verzorgen

Een uitvaart is een belangrijke bijdrage van het verwerkingsproces. Daarom is het vormgeven ervan iets wat met zorg moet gebeuren.

Meer informatie
Direct hulp nodig?

Ongeacht waar u verzekerd bent.

Terug naar boven