Mark Terlage krijgt versterking: ‘Carla werkt op exact dezelfde manier als ik’

Mark Terlage krijgt versterking: ‘Carla werkt op exact dezelfde manier als ik’

Geplaatst door Mark Terlage

[VEENENDAAL} Mark Terlage krijgt versterking. En dat is maar goed ook, want de uitvaartverzorger heeft het erg druk. ,,Ik moest soms ‘nee’ zeggen als mensen mij benaderden voor de uitvaart van een geliefde. Dat voelde niet goed. Met de komst van Carla hoeft dat niet meer.”

De afgelopen jaren werd het verlangen van Carla Bochane om uitvaarten te gaan verzorgen steeds sterker. Haar samenwerking met Mark noemt ze een ‘langgekoesterde droom’ die uitkomt. ,,Ik heb zelf veel meegemaakt. Mijn vader en zus overleden toen ik nog geen tien jaar oud was. Dat vormde mij. Het verdriet kreeg een plek en nu kan ik die ervaringen gebruiken door me in te zetten voor anderen.”

Begin dit jaar startte Carla met haar opleiding tot uitvaartbegeleider. ,,Sinds mei liep ik stage bij Mark en in september kwam ik bij hem in dienst. Eind dit jaar hoop ik mijn diploma te behalen. Bij dit werk draait het om houding, vaardigheden én kennis. Een gedegen opleiding is onmisbaar.”

Kostbaar

Mark luistert terwijl Carla vertelt. Soms vult hij haar aan. Mark: ,,Ik kreeg de vraag of ik het niet lastig vind om delen van mijn werk aan Carla over te dragen. Geen moment! Carla en ik werken op exact dezelfde manier: zij en ik blijven altijd onszelf. We spelen geen rol. Blijkbaar wordt dat door mensen -ook door onszelf trouwens- gewaardeerd. Onze onderneming is klein. Haast ‘kneuterig’. Veel mensen kennen ons en wij kennen de mensen. Kostbaar!”

Schoolplein

Carla is trouwens geen vervanger van Klasine, Marks moeder die hem de liefde voor het vak bijbracht. Ook Anneke blijft een vertrouwd gezicht. ,,Carla is een aanvulling op ons team en ik ben blij dat we op het schoolplein met elkaar in gesprek raakten. Onze dochters gaan naar dezelfde school”, legt Mark uit. ,,Carla en ik zitten op één lijn. We laten families nadenken over wat ze écht willen. Dus niet: iets hoort nu eenmaal op een bepaalde manier. Daar zijn wij wars van. Een uitvaart kan volledig in de geest van de overledene worden vormgegeven. Wij dagen mensen uit hun hart te volgen, niet alleen hun verstand.”

Mark vervolgt: ,,Je kunt pas goed voor een ander zorgen, als je ook goed voor jezelf zorgt. Het klinkt misschien als een cliché, maar ik geloof dat het waar is. Door te gaan samenwerken met Carla, zorg ik goed voor mezelf. Het geeft mij de ruimte om te genieten van mijn gezin, om leuke dingen te doen met mijn familie, met vrienden. De tijd vliegt en je kunt het niet over doen.”

Koesteren

Carla knikt instemmend. ,,Ik heb sinds ik met Mark samenwerk al veel geleerd. Ik zie de broosheid van het leven en koester wat ik heb. Mijn kinderen herinneren zich later niet of ons huis altijd spik en span was. Wél de leuke dingen die we samen ondernamen.”

Meer lezen over de visie en werkwijze van Mark, Carla en hun collega’s? Ga naar www.markterlageuitvaartzorg.nl

Bron: De Rijnpost | Tekst: Lilian Steensma | Foto: Govert Govers

Terug naar overzicht meer informatie ontvangen

Laatste wensenboekje

Niet het meest leuke onderwerp, maar wel belangrijk om eens over na te denken.

Laatste wensenboekjeVraag hem nu kosteloos en vrijblijvend aan.Boekje aanvragen

Uitvaart verzorgen

Een uitvaart is een belangrijke bijdrage van het verwerkingsproces. Daarom is het vormgeven ervan iets wat met zorg moet gebeuren.

Meer informatie
Direct hulp nodig?

Ongeacht waar u verzekerd bent.

Terug naar boven