Houvast in een wirwar van keuzes en emoties

Houvast in een wirwar van keuzes en emoties

Geplaatst door Mark Terlage

[VEENENDAAL] Mark Terlage is uitvaartverzorger. Samen met Klasine hielp hij al heel wat families de uitvaart van een geliefde vorm te geven. Ieder mens is uniek. Het kan niet anders dan dat ook elke uitvaart uniek is, vindt Mark. Die laatste groet moet passend zijn.

Team

Mark en Klasine kregen het de afgelopen jaren steeds drukker. Ze zijn dan ook blij dat Carla het team kwam versterken. ,,Een aanwinst”, zegt Mark tevreden. ,,Carla werkt op exact dezelfde wijze als Klasine en ik: recht vanuit haar hart. Wij hebben een kleinschalig team, daardoor zijn de lijnen kort. Dat wordt als prettig ervaren. Als je ons kantoor belt, krijg je geen telefoniste aan de lijn, maar iemand die jou direct verder kan helpen. Je neemt gelukkig niet elke dag afscheid van een geliefde. Kom je wél voor zo’n intense periode te staan, dan is persoonlijk contact voor ons een voorwaarde.’

Verschillende aspecten

De komende maanden belichten Carla en Mark in deze rubriek telkens een ander aspect van hun vakgebied. Mark: ,,Mensen zijn zich vaak niet bewust van alle verschillende mogelijkheden. Wil je begraven worden, of gecremeerd? Wil je de uitvaart laten vastleggen op foto of misschien zelfs op film? Hoe betrek je kinderen bij een afscheid? Welke vorm van vervoer, welke muziek, welke uitvaartlocatie…? Het komt in deze rubriek allemaal aan bod.”

Gastheer

Mark legt uit hoe hij jaren geleden in dit bijzondere werk rolde. ,,Ik denk dat het een beetje in mijn genen zit”, zegt hij met een lach. ,,Klasine is niet alleen mijn collega, maar ook mijn moeder. Toen ik kind was, werkte zij al voor een uitvaartverzorger. Ze bleef altijd dicht bij zichzelf en ze deed haar werk met liefde. Ik zag dat en het trok mij.”

,,Ik ben een opleiding tot gastheer gaan volgen en deed in die richting de nodige werkervaring op. De keuze om ‘gastheer’ te worden bij uitvaarten was op een bepaald moment een heel logische stap. Ik noem mezelf ook wel eens regisseur. Ik help de familie een draaiboek op te stellen en zie het als mijn taak om dat tot in de puntjes uit te voeren. Het is dankbaar werk.”

Wensen vastleggen

Mark: ,,Natuurlijk hopen wij dat je ons nog lang niet nodig hebt! Maar mocht het nodig zijn, dan helpen wij graag om in de wirwar van mogelijkheden en emoties een afscheid te organiseren waarin de overledene herkend wordt. Een waardige groet, in de geest van de overledene.”

,,Steeds meer mensen bespreken bij leven hun laatste uitvaartwensen met ons. Een mooie ontwikkeling, wat mij betreft. Het geeft de familie houvast. Heel waardevol op een moment dat alles even wankelt. Neem ook daarvoor gerust contact met ons op. Welkom!”

Heeft u vragen n.a.v. dit artikel? Bel 0318-300725 of stuur een e-mail naar info@markterlageuitvaartzorg.nl.

Bron: De Rijnpost: De specialist

Terug naar overzicht meer informatie ontvangen

Laatste wensenboekje

Niet het meest leuke onderwerp, maar wel belangrijk om eens over na te denken.

Laatste wensenboekjeVraag hem nu kosteloos en vrijblijvend aan.Boekje aanvragen

Uitvaart verzorgen

Een uitvaart is een belangrijke bijdrage van het verwerkingsproces. Daarom is het vormgeven ervan iets wat met zorg moet gebeuren.

Meer informatie
Direct hulp nodig?

Ongeacht waar u verzekerd bent.

Terug naar boven