Geef woorden aan gemis

Geef woorden aan gemis

Geplaatst door Mark Terlage

[VEENENDAAL] Mark Terlage is uitvaartverzorger. Samen met Carla, Klasine en Anneke helpt hij families het afscheid van een dierbare vorm te geven. Ieder mens is uniek, zo ook elke uitvaart. Een van de keuzes waar families bij een afscheid voor staan: op welke manier geven we woorden aan onze gevoelens, woorden die recht doen aan onze geliefde en aan onszelf?

Predikant tijdens de uitvaart

Je kunt daarbij hulp inschakelen. Er zijn meer mogelijkheden dan je misschien denkt. ,,In Veenendaal worden uitvaartdiensten relatief vaak geleid door een predikant”, vertelt Mark. ,,Als je bent aangesloten bij een kerk, is dat een voor de hand liggende keuze. Een predikant kende de overledene vaak persoonlijk. Misschien voerde hij of zij tijdens een ziekbed nog mooie gesprekken met de overledene. Een predikant of voorganger weet de emoties vaak goed te verwoorden. In de periode voorafgaande aan de uitvaart en tijdens de uitvaart geeft dat de nodige troost en rust. Waardevol!”

Zelf spreken tijdens de uitvaart

In veel gevallen willen ook nabestaanden zelf tijdens de uitvaart hun herinneringen aan de overledene delen. Mark: ,,Dat moedigen wij van harte aan! Als het je niet lukt om jouw tekst tijdens de uitvaart voor te lezen, neem ik dat van je over. Geen probleem. Maar misschien scheelt het al als er iemand naast je staat, letterlijk.”

,,Het kan helpen om je verhaal van te voren op film vast te leggen”, vervolgt Mark. ,,Als je tijdens de uitvaart voelt dat het zelf voordragen niet lukt, starten we in plaats daarvan de film. Dat kan naadloos. Doe wat goed voelt en onthoud dat het niet emotieloos hoeft. Neem een slokje water, haal even diep adem, het mag allemaal.”

Funerair spreker tijdens de uitvaart

Mark kan families ook in contact brengen met een funerair spreker. ,,Een mooie term voor iemand die ervaring heeft met het spreken tijdens uitvaarten”, legt Mark uit. ,,Verwoorden wat nabestaanden voelen en bedoelen, is een vak! Een uitvaartspreker gaat bij de familie langs en voert gesprekken waardoor hij of zij de overledene alsnog goed leert kennen. Er worden herinneringen, anekdotes en foto’s gedeeld. Op basis daarvan houdt de spreker tijdens het afscheid een speech die de overledene recht doet. Wij hebben daar goede ervaringen mee.”

Mark wil dat zowel de overledene als de nabestaanden tijdens de uitvaart tot hun recht komen. Hij en zijn team zijn als regisseur op de achtergrond aanwezig om alles in goede banen te leiden. Mark besluit: ,,Hoe meer inbreng de familie zelf heeft, hoe groter de kans dat de uitvaart een herinnering wordt waar dankbaar op teruggekeken wordt. Als je zelf wilt spreken, laat je dan niet door angst weerhouden. We helpen je graag.”

Heeft u vragen n.a.v. dit artikel?

Bel 0318-300725 of stuur een e-mail naar info@markterlageuitvaartzorg.nl.

Bron: De Rijnpost: De specialist

Terug naar overzicht meer informatie ontvangen

Laatste wensenboekje

Niet het meest leuke onderwerp, maar wel belangrijk om eens over na te denken.

Laatste wensenboekjeVraag hem nu kosteloos en vrijblijvend aan.Boekje aanvragen

Uitvaart verzorgen

Een uitvaart is een belangrijke bijdrage van het verwerkingsproces. Daarom is het vormgeven ervan iets wat met zorg moet gebeuren.

Meer informatie
Direct hulp nodig?

Ongeacht waar u verzekerd bent.

Terug naar boven