Een laatste rustplaats die bij jou past

Een laatste rustplaats die bij jou past

Geplaatst door Mark Terlage

VEENENDAAL Mark Terlage is uitvaartverzorger. Samen met Carla, Klasine en Anneke helpt hij families het afscheid van een geliefde vorm te geven. Ieder mens is uniek, net als elke uitvaart. Denk jij er weleens over na welke laatste rustplaats het beste bij jou zou passen? Mark denkt graag met je mee. 

Eeuwige grafrust

,,Tegenwoordig wordt steeds meer gekozen voor een natuurbegraafplaats. In tegenstelling tot een regulier graf, zal een natuurgraf nooit worden geruimd. Het is duurzaam en grafonderhoud is niet nodig”, vertelt Mark.

,,Er wordt gebruik gemaakt van een biologisch afbreekbare kist en de familie wordt gevraagd om de overledene kleding aan te trekken van natuurlijke materialen. Is de natuurbegraafplaats vol, dan wordt de grond teruggegeven aan de natuur”, vervolgt hij. ,,Ik kijk uit naar het moment dat Natuurbegraafplaats Prattenburg in gebruik wordt genomen. Dan kunnen Veenendalers kiezen voor een eeuwigdurende rustplaats dichtbij huis.’

Cremeren

Veel mensen denken dat een crematorium verschillende lichamen ‘opspaart’ om kosten te drukken. Is dat zo, Mark? ,,Nee, zeg! Dat zou niet eens kunnen”, zegt Mark met een glimlach. ,,Voor cremeren geldt allerlei wet- en regelgeving. Er past altijd maar één lichaam tegelijk in de crematieoven. Als familie mag je er zelfs bij zijn als het lichaam van jouw geliefde wordt ingevoerd. De as die je daarna meekrijgt, is echt alleen van jouw geliefde.”

De Munnikenhof

Mark begrijpt wel waarom vaak wordt gekozen voor een graf op algemene begraafplaats De Munnikenhof. ,,Het is een prachtige plek met bijzondere bomen, eekhoorntjes en veel vlinders. Je betaalt de grafrechten voor dertig jaar en daarna kan steeds per tien jaar worden verlengd”, legt hij uit.

,,Heeft jouw familie een familiegraf op het oude gedeelte van de Munnikenhof, maar is dat graf al vol? Als het laatste familielid dat daar begraven werd meer dan tien jaar geleden overleed, kan het graf worden ‘geschud’. De lichamen die er al rusten gaan naar een diepere laag in het graf, zodat er weer nieuwe begraaflagen vrijkomen. Voordeel: je betaalt geen grafrechten.”

Duurzaam

Wil je het graag zo duurzaam mogelijk? Kies dan voor een ‘levende’ kist van mycelium, een stof die dood, organisch materiaal omzet in waardevolle grondstoffen. ,,Op termijn wordt in Nederland ook resomeren een optie, verwacht ik. Het lichaam wordt dan in een stalen drukvat met een vloeistof van water en kaliumhydroxide ontbonden. Wat overblijft, zijn de tot stof vermalen botten”, zegt Mark.

Hij besluit: ,,Wat er met jouw lichaam gebeurt, bepaal je zelf. We vertellen je er graag meer over. Je weet ons te vinden!”

Heeft u vragen n.a.v. dit artikel?

Bel 0318-300725 of stuur een e-mail naar info@markterlageuitvaartzorg.nl.

Bron: De Rijnpost: De specialist

Terug naar overzicht meer informatie ontvangen

Laatste wensenboekje

Niet het meest leuke onderwerp, maar wel belangrijk om eens over na te denken.

Laatste wensenboekjeVraag hem nu kosteloos en vrijblijvend aan.Boekje aanvragen

Uitvaart verzorgen

Een uitvaart is een belangrijke bijdrage van het verwerkingsproces. Daarom is het vormgeven ervan iets wat met zorg moet gebeuren.

Meer informatie
Direct hulp nodig?

Ongeacht waar u verzekerd bent.

Terug naar boven